Skip to main content

Duurzaamheid

Q ENERGY’s ESG programma

Q ENERGY is een drijvende kracht achter de toepassing van innovatieve, duurzame energieoplossingen in heel Europa.

Door middel van onze onderneming maken we investeringen en banen mogelijk die zowel financieel aantrekkelijk zijn als een aanzienlijke positieve bijdrage leveren aan de agenda voor duurzame ontwikkeling. Dit vormt de essentie van onze doelstelling : een duurzame wereld mogelijk maken met groene energie. Dat maakt ons trots en drijft ons elke dag.

Tijdens de ontwikkeling, bouw en het beheer van duurzame energieoplossingen neemt onze onderneming beslissingen op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG) die een extra impact hebben op de duurzaamheidsagenda of ervan afhankelijk zijn, zowel in Europa als wereldwijd.

In lijn met ons doel en ons strategisch inzicht in de sector willen we deze beslissingen actief en voorbereid nemen. Om dit doel te ondersteunen, heeft de raad van bestuur in 2022 besloten om een speciaal ESG-beheerprogramma op groepsniveau te lanceren.

Onze ESG-toezeggingen en actiegebieden zijn gebaseerd op overleg met toonaangevende raamwerken zoals de EU Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR), de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de UN Global Compact Communication on Progress (UNGC CoP).

Milieu

Klimaatbescherming, efficiënt gebruik van hulpbronnen en duurzaam landgebruik.

Sociaal

Diversiteit, gezondheid, empowerment van mensen, mensenrechten, bloeiende lokale gemeenschappen.

Bestuur

Goed zakelijk gedrag en bestuur, verantwoordelijke bedrijfscultuur.

De meer specifieke actiegebieden worden bepaald door zowel de relevantie (materialiteit) voor onze onderneming als door de impact van onze onderneming op duurzame ontwikkeling, die volgens ons wordt weerspiegeld in verschillende verwachtingen van onze diverse groepen stakeholders.

Hoewel we jaarlijks vaststellen welke projecten prioriteit hebben , streven we naar voortdurende verbetering op elk actiegebied als onderdeel van een coherente managementcyclus.

Om deze aanpak tot leven te brengen, hebben we een speciale bestuursstructuur opgezet voor ons ESG-programma. Deze wordt dagelijks gecoördineerd door ons ESG-team. Voor elk ESG-actiegebied worden senior managementcollega's van relevante functies en bedrijfsonderdelen aangewezen om de implementatie van maatregelen en de beoordeling van resultaten te ondersteunen. De Raad van Bestuur, inclusief de CEO, beoordeelt elk kwartaal de voortgang van prioritaire ESG-projecten, KPI's, geselecteerde trends en de richting van het programma, inclusief de toewijzing van middelen. Tot slot streven we ernaar om vanaf boekjaar 24, jaarlijks publiekelijk te rapporteren over ons ESG-programma op groepsniveau.

Het meest recente CSR-verslag van QENERGY Frankrijk is hier beschikbaar.

MVO-initiatieven

 

Maart 2022

Geldinzamelingsactie voor "Aktionsbündnis Deutschland hilft" voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne

In het kader van een inzamelingsactie van medewerkers en bedrijven ten behoeve van "Aktionsbündnis Deutschland hilft" voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, heeft de onderneming het door medewerkers gedoneerde bedrag verdubbeld. Het geld gaat naar hulpprojecten van verschillende organisaties zoals Arbeiter Samariter Bund e.V., Care Deutschland e.V., Johanniter Unfallhilfe e.V., World Vision Deutschland e.V. of Kinderhilfswerk Stiftung Global Care e.V. Zij zorgen voor schoon drinkwater, voedsel, kleding en hygiëneartikelen. Zij garanderen medische en psychosociale noodhulp, organiseren transporten, evacuaties en de uitbreiding van noodopvangcentra.

2022

Jaarlijkse week van de duurzame mobiliteit

Storage

Al meer dan 10 jaar organiseert Q ENERGY France tijdens de campagne van de Europese Commissie die elk jaar in september plaatsvindt, een week van de duurzame mobiliteit. Het doel van deze week is om onze CO2-uitstoot, die wordt veroorzaakt door woon-werkverkeer te beperken door mensen bewust te maken van het gebruik van duurzame vervoersmiddelen (fietsen, carpoolen, openbaar vervoer, zelfs kanoën!). Om dit te bereiken worden er evenementen georganiseerd in onze verschillende kantoren (uitdelen van veiligheidskits, fietsreparatieworkshops, tips over ecorijden, autodelen, uitdagingen, enz.)

In 2022 was Q ENERGY ook erg trots om de prijs Duurzame Zakelijke Mobiliteit te ontvangen op de eerste editie van de "Grands Prix de l'Écomobilité" georganiseerd door de Franse nationale spoorwegen, SNCF.

2022

Week van de levenskwaliteit op het werk

Q ENERGY France neemt elk jaar deel aan de week van de levenskwaliteit op het werk, georganiseerd door het ANACT-ARACT netwerk (Nationaal Agentschap voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden). Voor deze gelegenheid is er een speciaal programma voor alle werknemers. Het doel van deze week is om nieuwe, gezondere gewoonten te creëren om het welzijn op het werk te verbeteren. In 2022 trapten we de week bijvoorbeeld af met een heerlijk ontbijt in onze kantoren, waarbij we een gezellige sfeer creëerden en gezond eten deelden. De dynamiek werd voortgezet met boeiende webinars en workshops gericht op posturologie, mentaal welzijn, ontwikkeling van zelfvertrouwen, oogyoga en voeding. In elk kantoor leidden leden van het HR- en HSE-team workshops om het bewustzijn van psychosociale risico's te vergroten. Tot slot werd er een enquête gehouden om de meningen over de kwaliteit van leven op het werk binnen het bedrijf te peilen.

jaarlijks

Duurzame energie in de kantoren

Solar

De elektriciteit in alle Q ENERGY-kantoren in Frankrijk wordt geleverd door hernieuwbare energiebronnen, dankzij 100% groene energiecontracten of via groene energiecertificaten. Het gebouw van ons hoofdkantoor in Avignon voldoet aan een "High Environmental Quality"-aanpak. Het profiteert onder andere van een ventilatie-eenheid met dubbele luchtstroom, waardoor de binnenkomende lucht kan worden voorverwarmd of gekoeld met de uitgaande lucht, zeer efficiënte omkeerbare airconditioning, een groen dakterras dat de thermische inertie bevordert om aanzienlijke energiebesparingen te realiseren, fotovoltaïsche panelen op de zuidgevel die dienst doen als zonnescherm, een fotovoltaïsche zonne-installatie van 10,15 kW, sanitair warm water dat wordt gevoed door een thermisch zonnepaneel en we hebben ook fotovoltaïsche carports en oplaadstations voor elektrische auto's.